058 - 303 09 20
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Filmhuis Stiens: BELFAST (2021)

9 januari
20:00
- 22:30

Prijs €10

Belfast (2021)

“No matter how far you go, you never forget where you came from.”

De 9-jarige Buddy is een vrolijke jongen. Hij is gek op films en groeit op in de late jaren 60 in Belfast. Het is een turbulente periode voor het gezin uit de arbeidersklasse. Buddy wordt getuige van een land waarin grote chaos heerst. Intussen worstelen zijn ouders met de idee om Noord-Ierland te verlaten en een nieuw leven te beginnen.

Buddy woont aan het einde van de jaren 60 samen met zijn familie een straat waar katholieken en protestanten plezierig naast elkaar. Extremistische protestanten willen de katholieken daar echter weg hebben, waardoor er een meer dan gespannen sfeer ontstaat. Zijn speeltuin zijn de steegjes van zijn volkswijk, waar ze allemaal zijn geboren en ook hopen te sterven. De grootouders wonen bij hen onder één dak. Om de kost voor zijn gezin te verdienen, moet zijn vader pendelen tussen Belfast en Engeland omdat het loon daar hoger is. En dus is hij twee weken per maand weg en laat het grootste deel van de opvoeding van Buddy en zijn oudere broer Will over aan zijn vrouw. Maar door de ongeregeldheden die in de stad uitbreken, zal Buddy misschien toch vaarwel moeten zeggen tegen Belfast…

Belfast werd geschreven en geregisseerd door Kenneth Branagh en is een aangrijpend verhaal over liefde, vreugde en verlies in het leven van een jongen die opgroeit met de muziek en de sociale onrust van het eind van de jaren zestig. De film is gebaseerd op gebeurtenissen uit de kindertijd van Kenneth Branagh.

De cast bestaat onder meer uit de voor een Golden Globe genomineerde Caitríona Balfe, Oscarwinnares Judi Dench, Jamie Dornan en Ciarán Hinds. Speelfilmdebuut van de tien-jarige Jude Hill, die ook de speciale vermelding ‘introducing’ op de titelrol kreeg.