058 - 303 09 20
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Toneel- “Ontmoeting met gevolgen”

24 maart 2023
20:00
- 23:00

Prijs €5,00

KLIK HIER EN KOOP KAARTEN

Op vrijdagavond 24 maart om 20.00 uur zal het toneelstuk “Ontmoeting met gevolgen”, een toneelstuk over twee vrouwen, worden opgevoerd in de Nije Skalm in Stiens. Het toneelstuk is geschreven door Korneel Roosma-de Vries uit Stiens, die ook het toneelspel van beide vrouwen voor haar rekening neemt. Samen met haar echtgenoot Sikke R. Roosma, die het decor, licht en geluid verzorgt, maken ze tot eind 2023 een tour langs diverse plaatsen in het hele land.

HET TONEELSTUK

Het toneelstuk gaat over twee vrouwen. De ene vrouw heet Geertruydt Jansdochter Hoyer. Zij leeft in de eerste jaren van de Reformatie, de periode waarin veel mensen de (katholieke) kerk van Rome verlaten, zo rond het jaar 1550. Zij is de vrouw van de Nederlandse reformator Menno Simons die op dat moment een voorman is van een groep kerkverlaters en wordt vervolgd. De andere vrouw – een verre achter -, achter -, achterkleindochter van Geertruydt – heet Geerte de Vries. Zij is op dit moment voorganger in een Doopsgezinde gemeente en neemt hiervan afscheid na haar werkzame leven. Ook zij leeft in een tijd waarin mensen de kerk de rug toekeren en heeft te maken met een krimpende geloofsgemeenschap.

Beide vrouwen hebben in hun tijd, op grond van een bijzondere ontmoeting, voor een andere weg gekozen. Een weg met grote gevolgen voor hun verdere leven. Beseften zij welke stap zij namen, het onbekende tegemoet? In dit toneelstuk kijken de beide vrouwen terug op die keuze en op de gevolgen voor de toekomst:

  • Wat heeft het met Geertruydt gedaan dat ze met Menno Simons is getrouwd, in welke omstandigheden kwamen ze terecht en wat was de impact van de vervolgingen voor de Doopsgezinden.
  • Hoe kijkt Geerte terug op haar leven als doopsgezind voorganger, welke onderwerpen gaan haar aan het hart en hoe komt het met de gemeente en het geloofsleven nu ze afscheid neemt van haar gemeente
  • Voor welke waarden streed Menno Simons en is daar nog iets van te merken?

Voor de Nije Skalm is het toneelstuk van Korneel Roosma de eerste activiteit van deze orde in de nieuwe Riedseal (grote zaal).

Kaartverkoop:
De entree voor dit unieke toneelstuk is € 5,00 per persoon, waarin koffie/thee is opgenomen.
Kaarten kopen doet bij Nije Skalm. Dat kan op 2 manieren:
1. via deze website en betaal digitaal.  KLIK HIER OM UW KAARTEN TE KOPEN
2. aan de balie van Nije Skalm (daar kunt pinnen of contact betalen).