058 - 303 09 20

Foto van de maand

APRIL 2024 – Het Wad blijft boeien, ook voor fotografen. En bijna altijd is er wel een mooi beeld dat roept om vastgelegd te worden. Roepend en onweerstaanbaar Wad dus.
Midden februari, de zon is alweer onder gegaan, het licht is prachtig. Stromend water is er alleen in de vaargeul. Het slik boven de geul is nat. Het licht reflecteert op het natte slik en daaronder is het water in de vaargeul in beweging. De stroomlijnen in de vaargeul ontstaan door de lange sluitertijd waarmee de foto is gemaakt. De foto is gemaakt door Douwe Struiksma.

MRT 2024 – De foto van de maand van maart is een foto waarbij je in één beeld een heel verhaal kunt vertellen. Een strandfoto ter hoogte van Egmond aan Zee waar duidelijk te zien is de vervuilende industrie van Tata steel, met als contrast de groene energie van de windmolens op de Noordzee. De telelens bracht deze beelden wel heel dichtbij en laat hier duidelijk zien wat alle dagen zo actueel in het nieuws is. En waarbij je jezelf dan ook weer gelukkig mag voelen dat het rondom Stiens een stuk gezonder lijkt, niettegenstaande dat we deze problemen ook niet als ver van ons bed moeten beschouwen. Deze foto is gemaakt door Dick Bakker, lid van fotoclub 8-88.

El Puerto de Tazacorte, Punta del Cascajo

FEB 2024 – Deze maand was het thema van de fotoclub 8-88: ritme en herhaling. Van alle ingeleverde foto’s is de foto van Lianne Plat door de leden gekozen tot foto van de maand. De foto is gemaakt tijdens een vakantie in La Palma. In de haven van  de plaats Tazacorte is een lange betonnen zeewering met grote betonnen bogen. Als de zon op zijn hoogst staat, trekken deze bogen mooie schaduwlijnen op de grond en tegen de muur van de zeewering. Precies op het juiste moment liep de Nordic Walker langs. Right place, right moment! En zo is deze foto met herhaling van schaduwen een ritme geworden die de wandelaar schijnt te gebruiken voor zijn stappen.

JAN 2024 – Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Fotoclub 8-88 is deze foto gekozen tot Foto van de maand. Het onderwerp was deze keer vrij en dat levert altijd heel verschillende foto’s op. De foto is eind november in De Groene Ster bij Leeuwarden genomen, toen we twee dagen mooie winterse omstandigheden hadden met rijp en sneeuw op de bomen. De fotograaf is Sjoerd Hogerhuis. De andere foto’s van die avond zijn op www.fotoclub8-88 te  bewonderen.

DEC 2023 – In december was het onderwerp onscherpte bij Fotoclub 8-88 in Stiens, terwijl gewoonlijk iedereen probeert foto’s zo scherp mogelijk te maken. Onscherpte bereik je door de camera te bewegen en/of met een langzame  sluitertijd te werken. Dat laatste is gedaan bij deze foto van een ooievaar van Sjoerd Hogerhuis. Hij is genomen in het Stienser Aldlân en de sluitertijd was 1/15 seconde. Alle foto’s van dit boeiende onderwerp van de decemberbijeenkomst  zijn op www.fotoclub8-88 te zien.

OKT 2023 – Regelmatig krijgen de leden van de ‘Fotoclub 8-88’ een opdracht om twee foto’s in te sturen met een specifiek thema en deze keer was dat ‘één kleur’. Niet zo’n simpele opdracht daar er meestal
meerdere kleuren door het beeld lopen. Toch vond Floriske Gerritsma een oplossing: in de oude
strokartonfabriek bij Veendam werd een theaterstuk opgevoerd en in een donker keldergedeelte
stonden er schijnwerkers met rood licht op gericht en dat gaf tevens een aparte sfeer weer.

MEI 2023 – De leden van de fotoclub 8-88 kozen deze maand op hun club bijeenkomst uit 26 ingezonden foto’s deze foto met het historische neo-renaissance-stijl interieur van herenkapsalon ‘De Barbier’ uit Leeuwarden als de FOTO VAN DE MAAND.
In dit fraaie historische pand was al in 1892 een kapperswinkel gevestigd en werd na een korte onderbreking in 1978 wederom ingericht tot kapsalon. De vele nog aanwezige historische interieur onderdelen zijn op deze foto in beeld gebracht. En met veel historische kappersgereedschap aan de wanden rondom krijgen deze klanten nu nog dagelijks in een bijzondere museale omgeving eigentijdse kapsels. De foto is recent gemaakt door Boyen de Boer

APRIL 2023 – Deze foto is gekozen als foto van de maand en gemaakt door Peter van Schaik. Het onderwerp was “abstract of beeldvervorming”. Daarbij is het de bedoeling een foto te maken die niet direct herkenbaar is, waar je langer naar kijkt en vragen oproept. Er is gebruik gemaakt van een statief, waardoor je een langere sluitertijd kunt toepassen.

Vind je het leuk om meer te doen met je fototoestel, kom dan ook eens op een clubavond. Wij zijn een leuke club enthousiaste amateurs, die graag van elkaar leren om zo betere foto’s te maken. Eens per maand komen we samen en soms is er een uitstapje waarbij we de camera natuurlijk niet vergeten. Heb je belangstelling, kijk dan eens op www.fotoclub8-88.nl.

Actueel

Het laatste nieuws rondom
de Nije Skalm in Stiens

Agenda

Aankomende evenementen
in de Nije Skalm